Co srpen nedovařil, září nedosmaží

Ačkoliv jsme se do lavic vrátili teprve nedávno, jednu desetinu školního roku máme téměř za sebou. Pokud budeme uvažovat rok kalendářní, do jeho konce zbývá pouhých dvanáct týdnů.

Září je devátým měsícem roku, přestože ho staří Římané počítali jako sedmý - odtud označení september, které proniklo do většiny evropských jazyků. A přestože si řada lidí spojuje český název se slovem záře, ve skutečnosti pochází ze spojení "za řuje", tedy za říje, a souvisí s dobou podzimní říje jelenů, která už může koncem měsíce začínat.
V září začíná nejen školní rok, nastává také podzim, jehož počátek je spjatý s rovnodenností. K té došlo ve čtvrtek 22. 9. v 16:20 hodin, kdy slunce bylo přesně v půli své cesty směrem k obratníku Kozoroha, kam dorazí jako každý rok okolo 22. prosince.
I když většina z nás nemá asi období mlhavých rán a podzimních plískanic příliš v lásce, někdy je nástup třetího ročního období provázen babím létem, které je zárukou slunečných a teplých dní. Podle klimatologů je příčinou přívětivého počasí, trvajícího v průměru od 21. září do 2. října, rozsáhlá tlaková níže, rozkládající se nad střední a jižní Evropou právě na začátku podzimního období.
Podle Wikipedie pochází označení babí léto od volně se vznášejících  pavučin, často pozorovatelných právě v čase dozrávání šípků, trnek a sklizně brambor, které připomínají šedivé, babské vlasy.


Nevím, do jaké míry se dá internetu věřit, stejně nejistý je i výklad počasí. Malým vodítkem by nám však mohly být i staletími ověřená lidová rčení:

Teplé září - dobře se ovoci i vínu daří.
Zářijová slota - hrstka deště, fůra bláta.
Jaké počasí v září, tak se i v březnu vydaří.
Teplé září - říjen se mračí.
Ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom.
Po hojných deštích v září osení zimní se podaří.
Přijde Václav - kamna připrav.
Svatý Václav tady - sklízí hady.



Komentáře