Hřbitov Velhartice, oživlé mrtvoly a temný rituál

Již před prázdninami jsem si udělala výlet do městečka Velhartice na Klatovsku. Prohlédla jsem si nejen zdejší hrad a zámek, ale i obec jako takovou. Jistě pochopíte, že nešlo vynechat místní hřbitov, kam sami rodáci velmi neradi chodí, ženy při mších dokonce omdlévají. Ptáte se proč?

Související obrázekPodle jistého publicisty a kronikáře se v jihovýchodní části velhartického hřbitova kdysi dávno odehrály černé satanské mše s pokusem oživit mrtvého. Podle pověstí unesli satanisté z nedalekého dvora krásnou pannu a obětovali ji při svém rituálu. Možná právě jí patří tajemná tvář, která prosvítá z omítky štítu na hřbitovním kostele. Někteří ale tvrdí, že ona tvář patří hradní paní, která zemřela při porodu. Každý ať si vybere. Největší záhadou ale je, že i po překrytí omítky novým nátěrem dívčí tvář znovu vystoupila na povrch.

S Velharticemi se však pojí ještě další tragické události. Zdejší hrad, údajně propojený se hřbitovním kostelem podzemní chodbou, vlastnil v 17. století jeden Španěl, který prý zdejší obyvatele obracel na katolickou víru poměrně drastickými způsoby. V hradní hladomorně umučil desítky lidí. Kolují i zvěsti, že na místě kamenného kostela kdysi stával kostel dřevěný, do nějž se jednoho dne ukryli osadníci před lupiči. Ti kostel vypálili a nešťastníci tak uhořeli za živa. Na hřbitově se má také nacházet neoznačený hromadný hrob, kam byli naházeni zavraždění sudetští Němci během jejich divokého odsunu po druhé světové válce.

Příběhy o hrůzách kolem velhartického hřbitova se tak časem jen kupily. Jako by tohle místo přitahovalo jen samé zlo.

Komentáře