Svatomartinská slavnost v Malenicích

P. Hovorková

V neděli 13. listopadu ve 4 hodiny odpoledne již podruhé zavítal do Malenic svatý Martin na bílém koni, pokud neznáte pověst o svatém Martinovi, trošku vám ji připomenu.  Pověst je o žebrákovi, který ve velké zimě prosí před branami města Amiensu o almužnu, projíždí tudy Martin a jelikož u sebe nemá žádné peníze, které by mohl žebrákovi dát, tak alespoň prostě oděnému muži daruje polovinu svého pláště.






U nás v Malenicích jsme to pojali takto:  Nejprve se odehrála celá scénka pověsti a poté Martin slezl z koně a rozdával dětem rohlíky, aby se mohly se svými kamarády podělit a šířit tím poselství
P. Hovorková
P. Hovorková

sv. Martina. Potom děti dostaly lucerničky a šly s Martinem v průvodu, který byl dlouhý přes půl vsi. Když průvod skončil, mohli jít všichni posedět na faru a dát si čaj anebo malé občerstvení. Během celé akce byl k dispozici i stánek s teplými nápoji a občerstvením. Akce se konala, jak jsem zmínila již podruhé a to ob rok. Tak snad zase za dva roky nás v Malenicích svatý Martin navštíví a i jako tento rok by s sebou mohl přinést krásnou bílou pokrývku.

Autorkou článku je E. Samcová





V. Dejmek


Komentáře