Uniknete?


Představte si, že jste s několika lidmi zamčeni v malé místnosti s podivným vybavením. Všude spoustu truhel, skříní, krabic a nejrůznějších zámků. Nápisy, které nedávají smysl. Možná tu vidíte i přístroje, jejichž účel můžete hádat. A někde tu běží odpočet jedné hodiny, do které musíte 
z místnosti uniknout, jinak… Nutno ovšem dodat, že jste tu zcela dobrovolně a dokonce jste si za pobyt zde zaplatili. Nesmysl? Ne, pouze popis stále populárnější aktivity zvané escape room (neboli česky únikovka).

O co jde?

Věřím, že většina už o escape roomu slyšela, ale pokud ne, tady je krátký popis. Jde o týmovou hru pocházející z Japonska a vaším cílem je, stejně jako v počítačové předloze, uniknout v časovém intervalu (zpravidla jedné hodiny) ze zamčené místnosti. Aby se vám to povedlo, musíte vyřešit série nejrůznějších hádanek od luštění šifer po zapojování kabelů. A aby to bylo ještě zajímavější, celá hra má nějaké téma a místnost je podle toho vyzdobena (asi nejoblíbenější jsou útěky z různých laboratoří).

Původně jsem chtěla napsat motivaci, proč si escape room vyzkoušet. Ale nakonec jsem si řekla, že to přece zní tak dobře, že se snad nenajde nikdo, kdo by si to nechtěl zkusit. (A jen tak pro info, je to ještě větší sranda, než to vypadá.) Takže si budu hrát na zkušenou a místo toho vám poradím, co dělat, když už zamčení jste.

Jak zaručeně uniknout?

Přesný návod pochopitelně neexistuje, ale pár rad na začátek se zformulovat dá.
  • Spolupracujte a mluvte o tom, co jste našli. Není větší ztráta času než řešit deset minut šifru, která už je dávno vyřešená.
  • Na druhou stranu… Rozdělte si úkoly. Člověk odemykající zámek nepotřebuje další dva, kteří ho budou sledovat.
  • Poslouchejte obsluhu. Když vám na začátku řeknou, že za závěsem nic není, nic tam není.
  • Co jde otevřít, otevřete. Ale pokud byste na něco museli vynaložit velkou sílu, jste na špatné stopě.
  • Koukněte se všude a zkuste všechno. Jde něco někam zapojit? Zapojte to. Vidíte tlačítko? Zmáčkněte ho.
  • A na závěr, pokud máte možnost získat nápovědu a už jste 10 minut nic neudělali, řekněte si 
    o ni.
A kam na únikovku? Jistotou jsou samozřejmě větší města. Nejen v Praze, ale i třeba v Českých Budějovicích nebo Plzni najdete několik místností. Pokud si ovšem chcete vyzkoušet skromnější hru (a nutno dodat i cenově příjemnější), nemusíte vůbec daleko. Nejbližší escape room najdete překvapivě v Malenicích. Sice nebudete utíkat z místnosti, ale hledat farářovu kroniku, to ovšem na zážitku nic nemění.


A kdyby vás zajímalo, jak váš unikání rozhodně vypadat nebude, můžete se kouknout na následující video.:-)


Komentáře