Vegetarián/Vegan na STK

Konec školního roku je tady a stejně tak i konec sportovně turistického kurzu. Všichni jsme si týden volna plný sportu, poznávání a moře užili. Kupodivu i jídlo bylo velmi dobré. No a když jsme u toho jídla, ne všichni jíme všechno. Někdo nejí hranolky, někdo smažené a někdo třeba maso, nebo žádné živočišné produkty. A jak se takový vegetarián, nebo vegan stravuje v cizině? 




Dá se říci, že jako doma. Jestli to člověk dělá z nějakého přesvědčení, určitě nebude kvůli tomu, aby někoho neomezoval, jíst celý týden maso, nebo pít mléko. Pojďme si tedy rozebrat týden se školou
v Chorvatsku rovnou z obou pohledů.

VEGETARIÁN
Z pohledu ne-masožravce bylo STK naprostou hračkou. Stačilo na začátku kuchařce nahlásit, že nejím maso a každý večer jsem měla něco jiného. Občas na mě sice zapomněli, ale po té, co jim to bylo řečeno, stálo mé jídlo na stole do půl hodiny a nutno dodat, že bylo den co den výborné. Pokaždé se podávaly před večeří ještě polévky, které (myslím, že kromě dvou) byly zeleninové.

Co se snídaní týče, zde opět nebyl problém. Na stole sice ležela šunka, při jejímž spatření se mi zvedal žaludek, ale zbytek byl adekvátní k mému životnímu stylu. 
V přístavu, kam jsme chodili na obědy bylo spoustu restaurací a snad v každé se našlo hned několik bezmasých jídel. Na každém rohu se nacházely markety a trhy s ovocem, takže o zdravou a chutnou svačiny nouze také nebyla.


VEGAN
Z pohledu absolutně cruelty-free stravujícího se člověka hodnotím Chorvatsko celkem bídně. Na tento způsob života na rozdíl od vegetariánství, nejsou téměř nikde připraveni a neví, co mu dát. Přitom je to tak jednoduché. Každá má (kromě jedné, kde byl dresing) večeře nebyla jen vegetariánská, ale i veganská. Se snídaněmi to bylo už ale bledé. Jogurt, mléko, máslo, sýry. Mléko nepiju, sýr strpím už jen na pizze, máslo mi také moc nechutí. Abych řekla pravdu, když už vše bylo zaplacené, rozhodla jsem se snídaně přežívat o vločkách a jogurtu. Ale to i z toho důvodu, že ještě úplný vegan nejsem, pokud bych byla, nestarala bych se o to, jestli to zaplacené je, či ne.



Při obědech, když si řeknete, tak vám možná na tu pizzu sýr nedají, ale v nabídce žádná taková není. Kopečkovou nebo točenou zmrzlinu bez kravského mléka však neseženete, ani když byste se na hlavu stavěli (aspoň tam, kde jsme byli my).

Shrnula bych to takto - pokud jste vegetarián, nebudete mít žádný problém. Pokud jste vegan a nevadí vám různé domlouvání, že na pizzu nechcete sýr a zjišťování z čeho je jídlo složené,
v restauracích si také nejspíš poradíte, ale nevím, jak moc jsou přístupní takovým změnám. Jediným problémem jsou tedy předem zaplacené snídaně, kam si ale můžete nosit výhradně svoje jídlo (pokud vám nevadí plýtvání penězi), nebo třeba si koupit sójové mléko, kterým zalijete vločky a máte vystaráno. 
Tohle vše se týkalo pouze našeho předem zařízeného kurzu. V případě, že jedete na dovolenou  na vlastní pěst, není se čeho bát. 

Komentáře